Prikkers verlaten Kleine Vink: zoveel vaccinaties zijn er gezet

Nieuwerkerk aan den IJssel – In tachtig dagen werden er 85.000 prikken gezet: de vaccinatielocatie in sporthal De Kleine Vink beleefde zondag 15 augustus zijn ‘slotdag’. Om even over half drie ging de laatste prik in een arm.

Een kleine anderhalf uur had Frans Saijoen nodig om alle computers los te koppelen. De teamleider ICT van de GGD ging al aan de slag toen de laatste mensen nog hun prik kwamen halen. Overal om hem heen werd afgebroken. “Deze spullen worden opgeslagen en kunnen zo weer geïnstalleerd worden als het moet”, aldus Saijoen. 

De GGD Hollands Midden sloot zondag vier van zijn zeven locaties. Alleen de zogenoemde XL-locaties in Gouda, Alphen aan den Rijn en Leiden blijven open. In Leiden werd een extra locatie geopend waar studenten zich voor het nieuwe studiejaar kunnen laten vaccineren.

1000 per dag
Op de laatste dag werden in De Kleine Vink nog 850 prikken gezet. Daarmee kwam het gemiddelde aantal prikken per dag in de sporthal op 1050. Op 24 mei werd wethouder Daan de Haas als eerst gevaccineerd. De topdag was op 11 juli met 1430 vaccinaties in De Kleine Vink.

Inmiddels had ruim 70 procent van de inwoners van Hollands Midden een dubbele vaccinatie gehad, zo’n zestig procent is eenmaal gevaccineerd. In deze cijfers zijn de vaccinaties bij de huisartsen niet meegenomen. 

De ‘missie’ van de GGD is daarmee nog niet volbracht, maar volgens de gezondheidsorganisatie is het wel tijd voor een strategiewijziging. Vier locaties, waaronder die in Nieuwerkerk, gaan dicht en daarvoor in de plaats komen ‘prikbussen’. Dertig bussen gaan rondrijden in Hollands Midden. “We gaan als het ware naar de mensen toe”, aldus woordvoerder Carin Boon. “We richten ons daarbij op mensen die nog helemaal niet gevaccineerd zijn. Het voordeel van de bussen is dat we ze flexibel kunnen inzetten.”

Inwoners van Zuidplas kunnen voor hun tweede prik terecht bij de opengebleven locaties.

Vragen
Raadslid Sep Pouwels (PvdA/GroenLinks) stelde afgelopen week nog vragen aan het college van Zuidplas over de ontmanteling van De Kleine Vink. Zij vindt het vreemd dat de gemeenteraad helemaal niet op de hoogte is gesteld. “Daarnaast maak ik mij zorgen over inwoners die niet mobiel zijn. Niet iedereen is in de gelegenheid om even naar Gouda of Alphen te reizen.” Ze hoopt daarom dat de prikbus ook in Zuidplas werd ingezet.

De ontmanteling van De Kleine Vink betekent ook dat korfbalvereniging Nieuwerkerk snel weer baas in eigen huis is. In de eerste week van september kon de club ook weer beschikken over de eigen kontine. “Precies op het goede moment. We spelen eind deze maand al wat oefenwedstrijden, maar dat overleven we wel. Er staat nog even een tent buiten”, aldus voorzitter Alfred Huijser.

Via Hartvanzuidplas.