Vrouwenteam VVM met ‘pit’ van start

De speelsters van het nieuwe Moordrecht 1 werkten zaterdag de eerste training af op sportpark ‘t Lage.

De speelsters van het nieuwe Moordrecht 1 werkten zaterdag de eerste training af op sportpark ‘t Lage. (Foto: Erik van Leeuwen)

VOETBAL
Moordrecht – VV Moordrecht komt komend seizoen weer met een vrouwenelftal uit in de competitie. Het nieuwe team beleefde zaterdag haar vuurdoop met de eerste training. “We lachen, maar zweten ook graag.”

Door Erik van Leeuwen

De eerste training mag best wel wat pittig zijn, hadden de speelsters van het team, waarschijnlijk in een overmoedige bui, trainer Stanley Kuster gevraagd. Dus deed Kuster wat hem gevraagd was. Na een rustige, ontspannen start (‘meiden, we gaan eerst even warm worden’), had hij na pakweg driekwartier een heuse sprintoefening voor zijn pupillen in petto. Met de temperatuur van zaterdag – warm met een hoge luchtvochtigheid – viel dat bitter tegen. “Hou vol, meiden”, moedigde Kuster zijn speelsters aan.

Kuster was al eerder trainer van de vrouwen van Moordrecht, maar dat was een geheel andere ploeg. “Oudere speelsters van wie het team uit elkaar is gevallen. Werk, woning en kinderen, ze zijn allemaal gestopt.”

De groep die Kuster nu mag kneden is jong, met speelsters van 18, 19 en 20 jaar. “Gezellig en sportief”, noemt Lisan van der Zaan (19) haar teamgenoten. Van der Zaan stond samen met Shari van der Weiden aan de basis van het nieuwe elftal. “We liepen al een tijdje met het idee om een team te starten. Stanley is mijn fysiotherapeut, hij wilde wel trainer worden als we een team bij elkaar konden krijgen. Dat had het in een stroomversnelling gebracht.”

Dus verspreidde Van der Zaan, die rechten studeert, via sociale media een bericht onder haar vriendinnen. “We hebben gewoon gezegd: we gaan een voetbalteam beginnen. Punt. Een aantal meiden had zoiets van ‘dat is niks voor mij’ maar het merendeel vond het leuk. Dus hadden we in een mum van tijd twaalf meiden.”

Omdat twaalf speelsters wat krap is, azen Kuster, Van der Zaan en Van der Weiden nog op vier ‘inkomende’ transfers. “Zestien is een mooi aantal om het seizoen door te komen”, zegt Kuster, die wel potentie ziet in het nieuwe vrouwen 1. “We hebben beginners, maar ook speelsters met ervaring.” Eén daarvan is volgens Van der Zaan Van der Weiden. “Zij is onze Lieke Martens.”

Via Hartvanzuidplas.

Reizen Laos