Werken aan duurzaamheid: van zonnepanelen tot bijenhotels

Nieuwerkerk aan den IJssel – In de tuin van Gert en Mirjam Bakker uit Moerkapelle is het goed toeven voor insecten, vogels en andere dieren. “We zien van alles en we hoeven er niet eens voor van huis.” Hun bijenhotel werd zaterdag 9 oktober uitgeroepen tot mooiste inzending voor de bijenhotelchallenge. De wedstrijd was onderdeel van de Drie Duurzame Dagen van de gemeente Zuidplas.

Een breed scala aan oplossingen om beter om te gaan met energie en klimaat, dat kwam aan de orde tijdens de Drie Duurzame Dagen. Wethouder Jan Verbeek trapte die vorige week af met de Challenge No Waste die 180 leerlingen zijn aangegaan. Volgens Verbeek zijn juist jongeren zich bewust van de zorgen om het klimaat en van de noodzaak aan duurzaamheid. Of het nu gaat om minder verspillen, om duurzame energie of om de biodiversiteit.

Collega-wethouder Jan Willem Schuurman bracht zijn kinderen Jefta (8) en Sifra (2) zaterdag mee om de prijzen te overhandigen aan de makers van de beste bijenhotels. Jaap Reijm won de derde prijs, Dick Boom van zorgboerderij In de Krom in Moordrecht werd tweede en winnaar was Gert Bakker. Bakker bouwde en zijn vrouw Mirjam leverde de ideeën voor het anderhalve meter hoge hotel van wijnkistjes, dennenappels en andere materialen. “Het enige wat ik gekocht heb, is wat gaas.” 

Bijzonder detail is het dak, dat bestaat uit de onderkont van een hordeur. “Het is leuk om van niets iets te maken”, vindt de bedenkster. Voor extra inspiratie kunnen ze terecht bij hun zoon die bioloog/ecoloog is. De kastanjes die hij dertig jaar geleden in de grond stopte, zijn uitgegroeid tot bomen. “Die geven vogels beschutting. Ze moeten kunnen schuilen.” Een grote tuin had de familie niet. “Hij is wel diep, maar we wonen gewoon in een huurhuis.”

De gemeente Zuidplas maakt, samen met Gouda en Almere, kons om 5 november uitgeroepen te worden tot bijvriendelijkste gemeente. “Je moet de beestjes een kons geven”, vindt wethouder Schuurman, verantwoordelijk voor het onderhoud van de openbare ruimte. “Van saai groen, naar levendige, gekleurde bermen. En meer biodiversiteit vraagt ook om een andere manier van onderhoud.”

Via Hartvanzuidplas.