‘Zóveel moois’ voor te weinig ogen op Open Monumentendag

Nieuwerkerk aan den IJssel – Voor het eerst sinds twee jaar werd er afgelopen zaterdag weer een Monumentendag gehouden. De opkomst in Nieuwerkerk viel tegen. “Zo jammer, want er is zóveel moois te zien.”

Op Open Monumentendag stellen plekken van cultureel erfgoed hun deuren open. Na een vanwege corona overgeslagen jaar konden bezoekers zich zaterdag voor het eerst in twee jaar weer vergapen aan diverse monumenten. De opkomst bij Molen Windlust, centraal punt in de twee busroutes en één van de vaarroutes, viel tegen. Aan het einde van de dag had Rob Rosbergen, bestuurslid van de stichting Molen Windlust, tussen de tachtig en negentig bezoekers van zijn molen geteld. “Een halvering ten opzichte van twee jaar geleden. Blijkbaar moeten mensen weer wennen aan het idee dat er activiteiten zijn. Ik heb wel gehoord dat er mensen zijn weggebleven, omdat ze het niet prettig vinden dat ze binnen een mondkapje moeten dragen. We kunnen moeilijk zeggen: we doen het daarom maar even niet.”

Rosbergen had met andere vrijwilligers een uitgebreid programma opgetuigd. Uitgebreider dan andere jaren, met een extra route ‘van kerk tot kerk’ tussen Nieuwerkerk en Moordrecht. Twee historische bussen brachten bezoekers langs diverse monumentale plekken. Op het water werden routes naar Gouderak, Ouderkerk en Krimpen aan den IJssel gevaren. “In een paar uur tijd kon je drie, vier monumenten bezoeken.”
Rosbergen constateert al een paar jaar dat bezoekers óf gezinnen met jonge kinderen zijn óf senioren. “Het lukt ons niet de tussengroep te lokken.” Hij denkt wel te weten hoe jongere mensen te trekken. “Pubers prikkel je met audiovisuele apparatuur. In Engeland hebben ze het wat dat betreft met het Heritage-programma perfect voor elkaar. Als je daar een kasteel bezoekt, maak je een virtuele tour en kun je als ridder vechten. Ik zou graag iets virtueels laten zien met de molen, hoe je van een graankorrel broodkorrels maakt.”
Daar hangt echter een prijskaartje aan, weet ook Rosbergen. “Het gaat om duizenden euro’s als je zoiets wil realiseren. Dat geld hebben we niet.”

Via Hartvanzuidplas.