[Zuidplas groeit] Passen en meten voor sportclubs

Bij VV Nieuwerkerk stonden voor komend seizoen 103 teams ingeschreven voor competitievoetbal.

Bij VV Nieuwerkerk stonden voor komend seizoen 103 teams ingeschreven voor competitievoetbal.

Nieuwerkerk aan den IJssel – Voetbalvereniging Nieuwerkerk tikt één dezer dagen de tweeduizend leden aan. Voorzitter Hans Jeroense is trots dat zijn club zo hot is, maar stelt ook dat er een limiet zit aan de groei. “Het is capaciteit, maar ook kader. We hebben toevallig afgelopen week met het bestuur de ledenlijst doorgeworsteld op zoek naar nieuwe trainers en leiders.”

Jeroense, die al achttien jaar voorzitter is van Nieuwerkerk, weet nog dat zijn club met een triomfantelijk gevoel het duizendste lid kon inschrijven. “Dat was destijds al een mijlpaal, maar we zijn daarna alleen maar verder gegroeid.” Volgens Jeroense voelt zijn club elke ‘bouwontwikkeling’. “Toen de wijk Esse gestalte kreeg, hebben we een groeispurt gemaakt. Nu Esse Zoom werd gerealiseerd merken we dat ook.”

Jeroense is blij dat Nieuwerkerk, dankzij een reconstructie op het complex, waarbij de speel- en trainingscapaciteit flink toenam, de wachtlijst met voetballertjes had kunnen wegwerken. Het zorgt ervoor dat er voor dit seizoen maar liefst 103 teams voor de competitie zijn ingeschreven. “Team 104 is op komst”, meldt Jeroense. “En het zou mij niets verbazen als er nog een 105e team komt.”

Een nee verkopen aan aspirantleden hoeft Nieuwerkerk voorlopig niet, maar volgens Jeroense is er wel een grens om het organisatorisch fatsoenlijk bol te werken. “Je kader moet blijven meegroeien. We hebben sinds vorig seizoen een parttime verenigingsmanager, maar het elastiek kun je niet blijven rekken.”

Ook korfbalvereniging Nieuwerkerk had last van groeistuipen. “Op het veld gaat het allemaal nog”, reageert voorzitter Alfred Huijser, die schat dat zijn club jaarlijks met ongeveer vijf procent groeit. “In de zaal moeten we heel creatief zijn om elk team voldoende trainingstijd aan te bieden.”

Sporthal De Kleine Vink voldoet al lang niet meer aan de wensen van de club. Daarom trainen teams in de Parkzoomhal en verspreid over diverse gymzalen in Nieuwerkerk. “Het probleem werd steeds nijpender. We hebben nu zo’n vijfhonderd leden. Groeien we naar zevenhonderd, dan stonden we voor een geweldige uitdaging.”

CKV Nieuwerkerk maakt zich daarom al enige jaren sterk voor een nieuwe sporthal in Nieuwerkerk. De uitkomsten van een recent gepresenteerde haalbaarheidsstudie gaven de club gelijk: een nieuwe hal is broodnodig. 

Identiteit speelt in de groei ook een rol. Waar VV Nieuwerkerk inmiddels een voetbalfabriek is geworden, ambieert CKV Nieuwerkerk meer kleinschaligheid. “Als je groot werd, doet dat wel wat met een vereniging. Als voorzitter wil ik graag ieder lid bij naam kennen. Het sociale is een belangrijk aspect van onze identiteit. Dat is een discussie die we binnen de club moeten voeren.”

Via Hartvanzuidplas.