Zuidplas vanuit de lucht; the making of

Nieuwerkerk aan den IJssel – Met het maken van een filmpje van de omgeving van Zuidplas ging er voor Timon van Dam een wereld open. “Ik woon al jaren in Moerkapelle, maar heb nu met eigen ogen gezien hoe mooi en divers Zuidplas is. Ik moet eens wat vaker op de fiets stappen.”

Erik van Leeuwen

Van Dam (22), die met zijn eigen bedrijf videofilms maakt en daarvoor ook de drone inzet, maakte een filmpje van ongeveer één minuut en 45 seconden van de omgeving. Dat deed hij in het kader van een project van Hart van Holland in samenwerking met de lokale nieuwssite Gouwe IJssel Nieuws: ‘Zuidplas Groeit, het vijfde dorp in wording’.

“De bedoeling was in vogelvlucht een beeld te geven van het gebied. Van de iconen, de Hollandsche IJssel en de langgerekte repen polderland, maar ook van de ontwikkelingen die hier gaande zijn. Van de bouw van het Koningskwartier in Zevenhuizen, maar ook van nieuwbouwprojecten in Nieuwerkerk, Moordrecht en Moerkapelle.”

Tijdens zijn tocht door Zuidplas stuitte hij naar eigen zeggen op veel fraais. “Natuurgebied, maar ook zeer kenmerkende gebouwen en karakteristieke plekken, zoals de ringvaart in Nieuwerkerk en de Molenviergang in Zevenhuizen. Ik ben onder de indruk van wat ik heb gezien.”

Gps
Met zijn bedrijf Matimotion maakt hij video’s van allerlei onderwerpen: voor bedrijven en particulieren. “Alles wat mensen in beeld willen brengen.” Hij gebruikt daarbij ook zijn drone. Hij staat te boek als ‘dronepiloot’. “Dat klinkt spectaculairder dan het is, hoor. Verschrikkelijk moeilijk is het niet. Het werkt volgens gps. Die drone komt vanzelf bij je terug. Op een display kun je zien wat de drone filmt.”

Het resultaat zijn spectaculaire beelden vanuit de lucht. Bij zijn dronevluchten over de plek waar het Vijfde Dorp in de toekomst werd gerealiseerd, trok hij de aandacht van een paar viervoeters in de wei. “Die beesten zijn vreselijk nieuwsgierig.”

Bij de landing joeg de drone van Van Dam een voorbijrijdende fietser schrik aan. “Er zit een ingebouwd systeem in dat ervoor zorgt dat objecten vermeden worden. Die schrik was nergens voor nodig.”

Het filmpje, met voice-over van Birgit van Leeuwen, is te zien op de website van Hart van Holland. In het kader van het project zal Van Dam nog meer filmpjes maken.

[embedded content]

Via Hartvanzuidplas.

Reizen Laos